Jekkis

Durianin kuoressa - Leijonan kaupunki - Singapore

  • Durianin kuoressa - Leijonan kaupunki - Singapore

Singapore, sananmukaisesti ”Leijonan kaupunki”, on lyhyesti ja ytimekkäästi maailma maailman sisällä, noin 130 kilometriä päiväntasaajan pohjoispuolella. Se on trooppinen timantinmuotoinen Someron kaupungin kokoinen saari (n. 697 km²), jokseenkin omaleimainen sekoitus sitä ympäröivien Malesian ja Indonesian kulttuureja, luontoa, kieliä ja uskontoja. Lämpötila on lähempänä +30°c-astetta ympäri vuoden. Epävirallinen kylmyysennätys on hieman alle +20°c. Asukkaita tässä ehkä maailman tiheimmin asutussa kaupunkivaltiossa on lähes 5 miljoonaa, joista 1/5 on naapurimaista peräisin olevia siirtotyöläisiä. 

Visa is not needed for Finns to enter Singapore. Pankki- tai luottokorttia passista puhumattakaan ei sen sijaan kannata jättää kotiin. Suomen suurlähetystö Singaporessa löytyy Novenan United Square:lta.

Terveysnäkökohdista huomautettakoon, että niin pitkällä välilaskuttomalla lennolla kuin esimerkiksi Finnairin lennolla (from HEL to SIN) Helsingistä Singaporen Changiin, ehkä maailman parhaimmalle lentokentälle (menomatka kestää n. 11h 40min ja paluumatka n.12h 50min) jalkojen alueen veritulpan eli verisuonitukoksen riski on suuri (lentosukat!) ja se vaanii erityisesti E-pillereitä käyttäviä nuoria naisia - tämä ei ole sovinismia vaan silkka fakta.

Mukavuus lennolla on paljolti kiinni meistä itsestämme, siksi ilmatäytteinen lentotyyny on myös ehdoton, sillä Finnairin tyynyt ovat yksiä lerppuja. Singaporeen pääsee välilaskullisin lennoin myös mm. KLM:n kyydillä Amsterdamin kautta, Lufthansan siivin Frankfurtin kautta tai Finnairilla Bangkokin kautta.

Jos nyt joku Finnairilla itserakkaan googletuksen seurauksena lukee tätä matkaopasta, kannattaisi huomioida, etteivät aasialaiset ainakaan jaksa jyystää niitä ”pakkopullia” eli valkoisia sämpylöitänne joita aina joka välissä leipänä tyrkytätte. Miksi Finnair ei voi ylpeänä suomalaisena lentoyhtiönä tarjota rehellistä suomalaista ruisleipää, esimerkiksi herkullisia Vaasan saaristolaispaloja?

Amsterdamin kautta lentäessä kannattaa ottaa huomioon Schipholin lentokenttävirkailjoiden hätävarjelun liioittelu. Itse sain tuta tämän vuosia sitten kun turvatarkastuksessa tavoittelin taskusta sinne laittamaani kaulakorua. Kohta minua osoitettiinkin sitten käsiaseella. Onneksi tilanne oli ohi ennen kuin se oli alkanutkaan. Luulivat varmaan minun tavoittelevan olematonta katkaistua haulikkoani. Merkillistä sinänsä, että lennolla ehkä maailman turvallisimmasta maasta (Suomi), maailman huumeparatiisin (Amsterdam) kautta maailman kenties huumekielteisimpään maahan ja sakkorysään (Singapore) tämä tapahtuu juuri Amsterdamin Schipholissa.

Omakohtaisesti olen huomannut, että pitkillä lennoilla kannattaa välttää hiilihapollisten juomien nauttimista (esim. kolajuomat, limsat ja olut), sillä kaasulla on tapana laajeta 11 km:n korkeudessa ja se taas aiheuttaa ilmavaivoja ja epämukavuutta. Ellet ajattele itseäsi, niin ajattele edes kanssamatkustajiasi. Tässä kohtaa tulee mieleen, että hei Finnair, jos nyt harkitsette sitä ruisleivän lisäämistä lentoruokalistalle, niin katsokaa ettei se ole ihan tuoreimmasta päästä...

Rokotus kannattaa ottaa lähinnä hepatiitti A:ta vastaan.

Vaikka olisikin matkustanut aiemmin, kannattaa silti edelleen muistaa pakata tavaransa järkevästi, etenkin jos ottaa käsimatkatavaroita matkustamoon, ettei se liian iso, avaamaton hiusgeelituubi lennä jo lentokentällä roskikseen mahdollisena "hengenvaarallisena käsiaseena". Ja siitä puhuen, ne jotka hiusmuotoilutuotteita käyttävät, Singaporessa kauppaliikkeiden valikoima ainakin geeleissä ja vahoissa on huono (omat tuotteet mukaan ja nesteet ja geelit ruumaan menevään matkalaukkuun!). Tämä johtunee ilmastosta, jossa suhteellinen kosteusprosentti vaihtelee aamun 90 ja illan 60 välillä voiden ajoittain olla jopa 100. Ja joka päivä noin puolen päivän aikaan sataa lähes 100-prosentin varmuudella kuin aisaa ainakin puolen tunnin ajan, olemmehan tropiikissa. Siksi se pieneen tilaan menevä sateenvarjo on ehdoton, ellei halua geeliä/vahaa/lakkaa tai sitten sadeveden puhtaita hiuksiaan silmiinsä.

Singaporessa, ainakin keskusta-alueella joka korttelin kulmalta löytyy 7-Eleven elintarvikekioski, joista löytyy kompaktien sateenvarjojen lisäksi pientä evästä, kuten valmiita voileipiä, kakkurullia ja kaikenlaisia juomia, ja jotka ovat nimensä mukaisesti auki aamusta iltaan. Edelleen terveysasioihin viitaten, voi olla järkevää juoda joka päivä vähintään pieni pullollinen urheilujuoman kaltaista suola- ja mineraalitasapainon palauttavaa juomaa, joita esim. 7-eleveneissä on vaihteleva valikoima, koska singaporelaisessa ilmastossa ainakin tavallinen suomalainen, satunnainen tai ei niin satunnainen matkailija, hikoilee satavarmasti jo pienellä kävelylenkillä ihan huomaamattaankin.

Alkoholittomista juomista, eli beverageista suosittelen erityisesti kaikenlaisia mangojuomia, porkkanamehua, vihreää jasmiiniteetä (myös pullossa), rooibosteetä ("Red Tea") tölkissä jne. Alkoholijuomista ehdoton on singaporelainen nykyään myös Suomessakin myytävä Tiger Beer ja paikallinen drinkki, Singapore Sling. Mukaan ei välttämättä kannata lorauttaa durianin mehua. Durian on paikallinen hedelmä, jossa singaporelaisten kaksijakoinen luonne nousee erityisesti esille. Hedelmään on viha-rakkaus-suhde. Huomaatte ehkä perillä mistä se johtuu :)

Aasian ellei jopa koko maailman sakkorysässä Singaporessa kannattaa joka hetki vahtia itseään ulkopuolisin silmin, ettei tee jotain sakotettavaa, vaikka turisteja kohtaan ollaankin varmasti suopeampia. Syöminen ja juominen yleisissä liikennevälineissä ainakin on sakon alaista toimintaa, samoin polkupyörällä ajaminen väärissä paikoissa purukumin jauhamisesta ja tupakoimisesta puhumattakaan. Jopa durian hedelmän kuljettamisesta julkisissa liikennevälineissä voi saada sakot!

Silti singaporelaiset tunkevat duriania joka paikkaan - onpa hedelmälle rakennettu oma "temppelikin", nimittäin teatterikompleksi "Esplanades - "theatres on the bay" keskustaan aivan meren rantaan pankkikorttelia vastapäätä - mallina on toiminut durian-hedelmä.

Singaporen siisteydestä ja järjestelmällisyydestä puhutaan paljon, eikä se kaikki ole lainkaan liioiteltua, ainakaan eurooppalaisin silmin nähtynä. Julkinen liikenne toimii, metrojunat (Mass Rapid Transit eli MRT) kulkevat ajatuksen nopeudella ja sveitsiläisen kellon tarkkuudella ja kulkeminen on myös edullista. Joka paikassa näkee intialaisia (jotka usein tekevät ns. likaisemmat työt) lakaisemassa ja tyhjentämässä roskakoreja. Pullojen keräily on turhaa, sillä jos jostain singaporelaisia voi moittia niin se on kierrätysjärjestelmän heikkous ellei jopa suorastaan se puuttuminen kokonaan. Lisäksi siisteys oli huomattavasti korkeammassa arvossa vielä muutama vuosi sitten. Sen sijaan viime aikoina on ikäväkseen voinut huomata siivottomuuden ja roskaamisen (vaikka se onkin sakon alaista toimintaa) lisääntyneen. Onko tästä syyttäminen maailmantalouden laskusuhdannetta vai turismin lisääntymistä, mene ja tiedä.

Singaporea valokuvaillessa huomatkaa, että paikalliset ovat, kuten Aasiassa yleensä, melko tarkkoja yksityisyydestään ja paikoin näkeekin valokuvaamisen kieltäviä kylttejä, jotka on helposti tulkittavissa jopa pieneksi uhkailuksi, vaikka kukaan tuskin on koskaan kuullut kenekään saaneen sakkoja valokuvaamisesta Singaporessa.

Matkailunähtävyyksiä on paljon, niistä mainittakoon kaksi Merlionia ("merileijona") - toinen satamassa aivan pankkikorttelin ja Esplanades-teatterien välissä ja toinen, suurempi Sentosan huvittelusaarella.

Viimeksi Singaporessa vieraillessamme (helmi-maaliskuussa 2009) sataman Merlionin korvaan iski yöllä salama. Ukkoset ovat rajuja tällä trooppisella alueella mutta sattuvat usein juurikin yöaikaan.

Jurongin Bird Parkissa eli Bird Aviaryssä voi tallustella lintujen keskellä ja seassa valtavassa lintuhäkissä. Esiintymislavalle saattaa nousta flamingolauma ja papukaija luettelemaan lukuja nollasta kymmeneen kiinaksi. Muistakaa valokuvatessa: ”No flash! Flash no!”. Kiinalainen ja japanilainen puutarha ovat myös näkemisen ja kokemisen arvoisia. Siellä on mm. erilaisia orkideoja satamäärin, upeita pagodeja eli buddhalaisia temppeleitä ja napsakoita kilpikonnia, muutamia vanhoja suuria ja kuhisemalla (kirjaimellisesti) pieniä nuoria. Lisää orkideoja löytyy Singapore Zoo:n lähellä sijaitsevasta Mandai Orchid Gardens -puutarhasta. 

Chinatown on kiinalaiselämän ja sykkivän torielämän keskus. Mitä ei Singaporen Chinatownissa ole, sitä tuskin on olemassakaan. Paikalliset syömätorit, tai ”syömätuolit” eli ”foodstool” -ravintolat ovat visiitin ja ruokailun arvoisia. Isojen hallien seinustoja kiertää erilaisia aasialaisia herkkuja myyvien kojujen ketju ja keskellä on yhtenäinen tuolien ja pyöreiden pöytien täyttämä alue.

Varsinainen ostosmekka ja yöelämän keskus on Orchard Road tai lyhyesti pelkkä Orchard. Toisena iloittelualueena mainittakoon Clarke Quay lähes keskustassa.

Jos haluaa nähdä lintujen lisäksi eläimiä aktiivisimmillaan, kannattaa mennä yösafarille Singapore Zoo:hon. Jos taas haluaa nähdä eläimensä vapaina, saattaa apinoita nähdä esimerkiksi MacRitchien puistometsissä, jossa jäljellä on yhä alkuperäistä sademetsää – samaa mikä peittää edelleen isoa osaa läheistä Borneon saarta. Tämä tekojärvien seutu on myös Singaporen parasta lenkkeilymaastoa melkein keskustassa sijaitsevan Fort Canning-puiston lisäksi. Nähtäväksi mainittavaa on myös läheinen Treetop Walk, eli kulkeminen sademetsän puiden latvojen tasalla riippusiltaa pitkin.

Jos viidakosta ei saa Singaporessa tarpeekseen, kannattaa pohtia päiväretkeä Malesian puolelle esimerkiksi Kota Tinggi:n vesiputoukselle uimaan. Rajamuodollisuudet Johorinsalmen ylittävällä sillalla sujunevat suomalaisten kohdalla suuremmitta suruitta, mutta kannattaa ottaa huomioon ruuhka-ajat – moni malesialainen käy töissä Singaporessa. Jos rauhaa etsit, kannattaa vierailla Johorinsalmen Pulau Ubin saarella, niin kauan kuin siellä vielä on rauha. 

Singaporen, Ison-Britannian entisen siirtomaan strateginen sijainti keskeisen merireitin varrella näkyy ainakin Sentosan saaren Fort Silosossa, missä aihetta, sotaisaakin historiaa, muistellaan samannimisen teemapuiston merkeissä. Sentosalle kannattaa mennä köysirataa pitkin niin pääsee parhaimmillaan ylittämään sataman loistoristeilijöitä todella läheltä.

Haw Par Villasta mainittakoon, että se on mielenkiintoinen sekoitus kiinalaista mentaliteettia ja ajattelua kuoleman jälkeen koittavasta. "10 Courts of Hell" eli "helvetin 10 tiikeripalsamintuoksuista esikartanoa" antaa esimakua siitä mitä tässä elämässä tehtyä kannattaa erityisesti katua ja varsinkin se, mitä kannattaa jättää kokonaan tekemättä. Singaporelaisesta näkökulmasta kirjanpitorikos näyttää olevan synneistä pahin, etenkin Haw Par Villan mukaan.

Ja koska opiskelen teologiaa ja olen kiinnostunut uskonnosta yleisesti, haluan muistuttaa, että Singapore on myös uskonnollisissa kysymyksissä ja asioissa kaksijakoinen maa. Uskonto on esillä erinäköisin hindulaisin, islamilaisin, ja kristillisin temppelein, moskeijoin ja kirkoin, mutta uskonto ei varsinaisesti näy kaduilla, tyyliin mormonipojat jututtelemassa kulkijoita. Sen sijaan kaupoissa ja toreilla myydään kaikenlaista uskonnollista krääsää ja oheistavaraa rukousnauhoineen, risteineen, lippuineen ja viireineen. Jehovan todistajien julkaisut sen sijaan ovat maassa kiellettyjä. Eli unohtakaa suosiolla ne Herätkää! ja Vartiotorni -lehdet salkuistanne. Varmasti on myös parempi jättää Uuden maailman käännös kotiin.

Joka tapauksessa, when in Singapore, haluan teidän kiinnittävän huomiota myös kulttuurin tähän puoleen, eli uskontoon. Esimerkiksi tuttavapiirimme Singaporessa on ensisijassa kiinalainen mutta toissijaisesti katolilainen. Tämä kannattaa ottaa huomioon, sillä hainanin kiinalaisuus (osa Singaporen kiinalaisista on kotoisin Kiinan Hainanin saarelta) ja katolilaisuus näkyy heidän elämässään mielenkiintoisena yhteenliittymänä. Joillekin singaporelaisille Rooman piispa eli paavi on tärkeä hengellinen oppi-isä, osittain jopa vanhastaan aasialaisen kulttuurin ja uskontojen piirissä palvottuja esi-isiä tärkeämpi.

Pähkinänkuoressa – tai durianin kuoressa – Singapore on kansojen, kulttuurien ja uskontojen sulatusuuni kuten esimerkiksi New York. Uskonnoista päällimmäisinä ovat malesialaisten ja indonesialaisten islam, intialaisten hindulaisuus, kiinalaisten buddhalaisuus, uskonnottomuus ja katolilainen kristillisyys. Singapore ei kuitenkaan ole erillinen saareke, vaikka saari onkin, muun maailman uskonnollisesta kehityksestä. Karismaattinen, vapaa kristillisyys on levinnyt sinnekin, monine muotoineen.

Hindujen deepavali eli diwali -valojuhla on suurelta osin jo juhlittu loka-marraskuussa, mutta tästä voi vielä näkyä jälkiä ja onnentoivotuksia katukuvassa. Varsinkin Indonesian muslimien paaston päättävä Hari Raya -juhla (tai "Eid ul-Fitr" tai "Aidil filitri") jonka vuotuinen viettämisajankohta vaihtelee, on jo suurelta osin juhlittu. Kohta joutuva joulu on singaporelaisille lähinnä sitä samaa kuin meillekin - amerikkalaisen punaista, havun vihreää ja kimaltelevaa kaupallista tohinaa ja moikunaa. Sen uskonnollinen, osittain kristillinen puoli on monille singaporelaisille ja aasialaisille hämärän peitossa, Suomen sijoittumisesta maailman kartalle puhumattakaan.

Tämä lyhyt ja ytimekäs kuvaus Singaporesta ei tarkoituksella sisällä kaikkea mahdollista ja kalpenee täydellisyyden rinnalla. Enempää Singaporen salaisuuksia ja elämyksiä en halua teille paljastaa, ne kannattaa kokea itse, vaikka sitten kantapään kautta.

Menkää mukana, odottakaa pahinta, toivokaa parasta ja ottakaa vastaan se mitä tulee!

Valtava Aasia saattaa avautua parhaiten juuri Singaporen kautta. Ennen kuin huomaattekaan, you're in love with Asia.

ps. Jos todellakin olet niin hullu, että Singaporessakin haluat tavata suloisia supisuomalaisia ihaniin avoimiin aasialaisiin tutustumisen sijaan, niin googleta tämä: Singaporen suomalaiset - SiSu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Olen ollut tämän syksyn vaihdossa täälläpäin(National University of Singapore), muutin heinäkuussa ja poistun joulukuussa. Tämä kaupunki on loppujen lopuksi aika nopeasti nähty. Singapore tuntuu ainakin itselleni lähinnä sekasikiöltä, jossa on ollut vähän kaikkea, eikä se vieläkään oikein tiedä mitä olisi. Poliittisesta järjestelmästä puhumattakaan, kun sekä sosialismi että kapitalismi toimivat rinnakkain, ja 60% äänistä johtaa 90% parlamentin paikoista.

Olen nähnyt toistaiseksi vain pari Aasian maata, mutta sanoisin Hong Kongin olevan parempi "portti Aasiaan" kuin Singapore. SP on mielestäni liian kliininen siihen.

Meinasin oksentaa, kun erehdyin kerran maistamaan duriania. Tutustu myös Pirate-olueen, ainakin meidän suomalaisvaihtariporukassa legendaarinen juoma lyömättömän halpa hinta - alkoholin määrä - paha maku -suhteensa vuoksi.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Tiedän, että sing (tavallinen sukunimi) tarkoittaa leijonaa, mutta eipä ole tullut Singaporesta mieleen.

Tuskin koskaan matkustan naapurimaitamme kauemmas, enkä aivan varmasti Singaporeen, Mutta oli mielenkiintoinen lukuelämys.

Seppo Hildén

Jani-Petteri, mihinkäs unohtui Singaporen yksi erikoisuus, Pekka Töpöhännät?

Itse en ainakaan nähnyt yhtään hännällistä kissaa siellä, vaan kaikkien näkemieni kissojen häntä oli pieni tynkä. Ihmettelin asiaa niin, että kyselin vielä perään, tietääkö Singaporen Finpron yhteyshenkilömme asiasta. Vastasi sähköpostiini, että ei tiennyt tarkasti, mutta epäili että koska Singapore on saari ja sinne ei eläimiä paljon saa mantereelta tuoda, on Singaporeen aikojen kuluessa kehittynyt oma hännätön kissalaji.

Jos jollain tarkempaa tietoa, antaa tulla.

Ps. Lensin Singaporeen työmatkalle kesällä 2000 Finnairin ensimmäisellä suoralla Venäjän yli menevällä reitillä. Pikkuisen pelkäsin, että olikohan kukaan Venäjän ilmavoimille kertonut etukäteen Finnairin tulevasta lennosta, sillä muistissa oli korealaiskoneen alasampuminen Venäjän ilmatilassa. Ja syvällä Venäjän ilmatilassa joskus kahden aikaan yöllä koneen lähelle tulikin venäläinen hävittäjä katsastamaan koneen. Ilmeisesti heille oli uudesta lentoreitistä tieto kulkenut, sillä ohjuksia ei ammuttu.

Pps. En saanut nukuttua kunnolla koko lennon aikana, ja Singaporessa olimme perillä hotellissamme 22 aikaan. Menin omaan huoneeseeni ja nukahdin heti. Aamulla työkumppanini kertoi aamupalalla, että yöllä (23.30) oli ollut Sumatran saaren puolella 7.9 magnitudin maanjäristys (tarkistin vielä voimakkuuden wikipediasta), hänkin oli herännyt siihen kun tärisi niin, että sängykin liikkui ja oli mennyt kiireesti hotellirakennuksesta kadulle. Näin oli tehnyt myös paikalliset asukkaat. Minä en herännyt koko maanjäristykseen, joten sekin kokemus meni ohi. Tosin olin ollut aiemmin piilaaksossa tekniikan museossa maanjäristyssimulaattorissa kokemassa 8.9 maanjäristystä, joten suunnilleen tiedän minkälainen tunne se on. Ei kiva.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Hahah, toi durian-hedelmän julkinen kuljetuskielto on maailman hullunkurisimman kuuloisia asioita:) Lakia voi ymmärtää vasta kun on hedelmän kanssa joutunut tekemisiin. Ei se niin pahalta itse asiassa maistu, jos pääsee nenästään yli. Olen syönyt siitä tehtyjä karkkejakin ja on ne...vähän kummallisia nekin:) Ei pahoja kyl!

AAhhh...I love maailman kummalliset asiat ja kulttuurishokit!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Durianhan on hiukan niin kuin voita. Avicadossakin on jotain samaa. Minulle tarjoiltiin sitä Malesiassa työpaikallani. Ulkoterassilla hedelmä halkaistiin ja sitten maisteltiin. Ei ihan parasta ole mitä olen syönyt. Vaatii totuttelua. Voisi olla hyvä kokeilla uudelleen, mutta sellaista tilaisuutta ei vielä ole tullut. Makuaistihan sopeutuu ja kehittyy maistelujen myötä.